Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking (BBP per capita)

De afgelopen keren heb ik allerlei ruimtelijke grafieken laten zien, maar in het vorige blog was één van de assen in feite nominaal. Dat maakt de grafiek niet minder interessant, maar ik wilde toch ook eens laten zien dat de VRBI-generator in staat is om een echt driedimensionaal “scatterplot” te maken. Dus een ruimtelijke grafiek waarbij zowel X- Y- als Z-as echte variabelen bevatten.

BBP-caput_nolabel_klein_grondvlDe dataset van de vorige keer had betrekking op het BBP van landen. Maar in plaats van het scheiden van die landen in aparte banen (de nominale schaal waar ik het over had), door een land te vertalen in een waarde op X- of Z-as, kunnen we ook kwantitatieve eigenschappen van die landen nemen. En er zijn twee die voor het grijpen zijn: de oppervlakte van het land en het aantal inwoners.

 

Om alle landen een beetje in dezelfde range te houden kon ik weer een index gebruiken, maar deze keer koos ik voor het BBP per hoofd van de bevolking (per “caput” dus, maar het wordt traditioneel “per capita” genoemd).

BBP-caput_label_klein_oppVerder is het ook mogelijk om meerdere Z-waarden tegelijk in de grafiek te zetten, zoals jaarcijfers van een land. De generator heeft er geen moeite mee, maar in de grafiek kunnen de bollen wel deels gaan samenvallen, dus een beetje terughoudendheid is wenselijk. Daarom selecteerde ik slechts vier “interessante” jaren: ik koos voor een “oud” jaar (2003), het jaar net voor de crisis (2007), het crisisjaar (2008) en een redelijk recent jaar (2013). Ze worden weergegeven door resp. gele, blauwe, rode en groene bollen.

Omdat ik ondanks de kleuren toch de jaartallen voor de bollen wilde hangen (hoeft BBP-caput_nolabel_klein_opp2natuurlijk niet), worden de landen geïdentificeerd door zwarte bollen in het Y=0 vlak. Die hebben dus wel een waarde voor oppervlakte en inwonersaantal, maar niet voor BBP-per-capita. En een label met de naam van het land natuurlijk. Omdat de jaartallen voor de bollen het beeld misschien wat druk maken, toon ik ook een variant zonder deze labels – oordeelt u zelf!

 

BBP-caput_label_groot_opp2De volgende uitdaging was het grote aantal landen met een klein oppervlak en weinig inwoners, dat op een kluitje bij de Y-as terecht kwam. Dit was eenvoudig op te lossen door twee grafieken te maken:
– één met landen die niet groter waren dan 100 km2 en
– één met landen met een oppervlak van 100 km2 of meer
Het aantal inwoners speelt dus geen rol bij deze splitsing.

 

Nu kunnen we ons een aantal vragen stellen bij de grafieken die de generator maakte (en die bekeken kunnen worden in diverse VRML-viewers of met VRML-plugins in de browser).
– Ligt de waarde van 2008 doorgaans lager dan die van 2007?
– Hoe verhoudt 2013 zich tot 2003?
– Zijn er verschillen te zien in de effecten van de crisis op dit “per capita” niveau?
– Heeft het aantal inwoners invloed op de hoogte van het BBP per capita?
– Heeft de oppervlakte van een land invloed op de hoogte van het BBP per capita?

Zo zijn nog veel meer vragen te bedenken, die door het grondig beschouwen van de grafieken het begin van een antwoord op kunnen leveren. Of andersom: door het bekijken van de grafiek kan met op ideeën komen die vervolgens getoetst kunnen worden met daarvoor bestemde methodieken. En dat is de eigenlijke bedoeling van VRBI: “visual mining” – een manier om de kracht van het menselijk oog in te zetten bij het analyseren van Big Data.

BBP-caput_nolabel_klein_obliqWat opvalt is dat de verschillen in rijkdom binnen Europa nog aanzienlijk zijn. Verder ga ik nu eens niets over de grafieken zeggen. Ik laat de conclusies aan de kijker over! Wel zijn deze grafiek zo complex dat ze eigenlijk stereoscopisch bekeken moeten worden.

 

 

Een screenshot geeft nog nauwelijks een indruk. Daarom zijn er ook nu filmpjes op Youtube (VRBI-channel) geplaatst:
landen met een oppervlak tot 100 km2 – bollen met labels
landen met een oppervlak tot 100 km2 – bollen zonder labels

landen met een oppervlak vanaf 100 km2 – bollen met label

De grafieken zelf zijn ook beschikbaar als .wrl-bestand. Ze worden u toegezonden op verzoek (uiteraard zonder kosten of verplichtingen). Mail naar: vrbi@scientassist.com Hieronder voor de afwisseling eens een paar stukjes van de input-file (gewoon .csv) èn van de outputfile (.wrl – de eigenlijke grafiek in VRML).

Kijk voor meer informatie op www.vrbi.nl of www.vrbi.eu Het demo-pakket is daar gratis te downloaden; een bedrijfslicentie voor vijf personen kost nu EUR 1000 ex. BTW.

INPUTFILE – eerste deel
(de eerste regel bevat de stuurparameters, de rest x, y, z, bol-grootte, bol-kleur en bol-label):
96;5;1;1;1;W;W
0.4;12.0;0.3;3;Y;2003;
0.6;57.2;2.6;3;Y;2003;
1.2;17.8;9.3;3;Y;2003;
2.0;13.2;20.3;3;Y;2003;
11.3;27.2;30.5;3;Y;2003;
8.1;42.2;41.3;3;Y;2003;
16.9;31.2;41.5;3;Y;2003;
5.6;35.9;44.5;3;Y;2003;

OUTPUTFILE – deel uit midden
(dit fragment vertegenwoordigt één bol met label):

Transform {
translation 54 16 -92
children [
Shape {appearance Appearance
{material Material
{diffuseColor 1 0 0 transparency 0.1} }
geometry Sphere
{radius 3 }
}
]}

Transform {
translation 54 16 -89
children [ Shape {appearance Appearance { material Material { diffuseColor 1 1 1 } }
geometry Text { string [ ” 2007 ” ]
fontStyle FontStyle {
family “SANS”
style “BOLD”
size 3
justify “MIDDLE”
}
} } ] }

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s