Het bekijken van door VRBI gegenereerde grafieken

Een tijdje geleden sprak mijn zoon Ruben (die nu eigenaar is van Scientassist en dus VRBI) met iemand over VRBI. De persoon in kwestie zei dat “de kwaliteit van de graphics erg belangrijk was”. Nu is dat op zich helemaal waar, alleen was de essentie van de generatoren van VRBI blijkbaar niet helemaal overgekomen. Het is een beetje alsof er een oordeel wordt geveld over de kwaliteit van een roman als het bestand niet in Word, maar in Windows notepad wordt geopend. De inhoud wordt er niet anders van, maar in notepad ziet het er wel veel minder leesbaar uit. Alleen ligt dat niet aan de roman…

VRBI maakt zelf helemaal geen graphics – dat doen de verschillende VRML-engines die op de markt te vinden zijn. De VRBI-generatoren vertalen reeksen getallen in een bestand met de ruimtelijke beeldtaal VRML (Virtual Reality Markup Language, met de bestandsextensie .wrl ). En die taal kan door een reeks viewers of plug-ins worden getoond als een ruimtelijk beeld – en daar gaat het natuurlijk wel om, maar de generatoren doen gewoon het lastige werk: de grafiek(-code) maken.

De keuze van de viewer of plug-in bepaalt wèl de kwaliteit van het beeld. En de ene viewer is inderdaad beter dan de andere! Het is dus wel belangrijk dat de gebruikers van de VRBI-generatoren de juiste viewer of plug-in gebruiken. En zelfs de beste is op dit moment nog steeds wat primitief in grafisch opzicht. Een andere oplossing zou kunnen zijn om niet voor VRML te kiezen, maar voor bv. HTML5 of X3D. Helaas is de ondersteuning van die talen – althans voor manipuleerbare ruimtelijke beelden – nogal erg beperkt. De overgang is technisch echter niet zo ingewikkeld en in de toekomst zullen we die formaten toevoegen als er behoefte aan zo’n optie is.

Hoe dan ook is het belangrijk om te kiezen voor een plug-in of viewer met een goede weergave (en dat kan weer subjectief zijn). Nu richt VRBI zich niet op de consumentenmarkt, maar op het bedrijfsleven en daar speelt concurrentievoordeel een grotere rol dan “een goed gevoel”. (Daardoor zijn er ook nog steeds tekstgeoriënteerde programma’s in omloop, want mooie graphics voegen niets toe in sommige beroepen).
Nu deed ik zelf een tijdje geleden een onderzoekje naar VRML plug-ins en viewers, omdat ik een ruim aanbod belangrijk vond en me zorgen maakte. Die zorgen zijn deels weggenomen, omdat er toch wel een paar goede beschikbaar zijn. Deels was dat niet het geval, omdat er in veel gevallen geen ondersteuning lijkt te zijn voor achtergrondkleuren en teksttabels. Nu hebben die achtergrondkleuren geen esthetische functie. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel bij de oriëntatie in de ruimte, maar daar zijn alternatieven voor in sommige viewers. Voor de weergave van de tekst-labels  ligt dat anders: de VRBI-generatoren besteden daar juist veel aandacht aan, omdat ze de grafieken begrijpelijker maken. Het zijn eigenlijk ruimtelijke legenda-elementen.

De belangrijkste VRML-hulpmiddelen (viewers en plug-ins) noem ik hieronder, met wat mogelijke voor en nadelen en steeds twee screenshots (voor en zij-aanzicht) onder de tekst, steeds op basis van hetzelfde door VRBI gegenereerde grafiekbestand. Ik gebruik daarvoor de overvolle grafiek met 100 jaar maandelijkse temperaturen, op basis van KNMI-data, waar ik hier eerder over schreef.

Cortona van Parallel Graphics ( http://www.cortona3d.com/cortona3dviewer ) blijft mijn favoriet. Het is een browser plug-in, dus na installatie lijkt het alsof de browser de grafieken toont. Zelf gebruik ik deze met Firefox, maar ook Chrome, Opera en Safari (en zelfs Internet Explorer) worden ondersteund. Het werken met Cortona vergt enige oefening (de grafiek kan zelfs “uit beeld raken” tijdens de manipulatie, maar de reset-knop van Cortona lost dat op). maar daarna is Cortona een krachtig hulpmiddel dat ook achtergrondkleuren èn tekstlabels ondersteunt! Voor persoonlijk gebruik is het gratis – bedrijfsmatig is een licentie vereist (die niet al te duur is).  Cortona

 

 

 

 

Blaxxun was een concurrent van Cortona – ook een browser plug-in en net zo krachtig, al was de bediening net iets anders. Na een reeks overnames is het bedrijf achter www.blaxxun.de verdwenen – het is nu een reclameportal. Er zijn nog wel installatiebestanden te downloaden, maar de meeste links lopen inmiddels dood op een Chinese beauty-site die www.blaxxun.com nu is. http://blaxxun-contact.giga.de/ werkt nog wel, maar leidt naar een heel ander product en een reclame-site. Alleen http://www.brothersoft.com/blaxxun-contact-download-10487-s2.html biedt de oude bestanden (v5.3) nog aan in een oerwoud van misleidende links. Helaas heb ik het niet meer aan de praat gekregen. [GEEN AFBEELDING VOOR BLAXXUN]

Flux player is een zelfstandige viewer https://mediamachines.wordpress.com/flux-player-and-flux-studio/ die VRML ondersteunt (bestand in VRML of X3D wordt “geïmporteerd” en niet gewoon geopend). Het werkt anders dan de andere viewers, maar geeft wel een goede indruk en ook de tekst-labels worden getoond. Dat de achtergrondkleuren worden genegeerd is niet zo erg omdat er al een eigen grondvlak wordt getoond dat voldoende houvast geeft. Flux player

 

 

 

 

Myriad 3D reader van Informative Graphics, dat nu onderdeel van Open Text is geworden ( http://www.myriadviewer.com/myriadreader ) is een goede standalone viewer. De bediening is heel intuìtief, maar achtergrondkleuren en tekst-labels worden niet getoond. Daardoor wordt slechts een deel van de kracht van VRBI benut. De grafieken kunnen immers geen legenda’s bevatten als er geen teksten te zien zijn! Het ontbreken van achtergrondkleuren is minder erg dan het lijkt, want tijdens het manipuleren van de grafiek is er een frame zichtbaar, dat de positie in de ruimte duidt en de grafiek blijft ook in beeld. Myriad

 

 

 

 

Afanche is een nieuwere app voor zowel Android als Windows-PC. http://www.afanche.com/download-afanche3d-windows-pc Werkte op een Samsung-telefoon slechts met de helft van de opgevraagde files (dure versie – goedkope deed niets) en op de PC werkte het programma helemaal niet. Kostte wel $20 – $25 – ook de zogenaamde “gratis” versie moest betaald worden. Ik wacht op antwoord op mijn vragen. Wellicht is er iets mis met de versie of heb ik het verkeerde bestand gekregen. Afanche

 

 

 

 

 

 

FreeWRL is een krachtige en complete viewer http://freewrl.sourceforge.net/windowsBuild.html die zowel achtergrond als tekst-labels toont. Het is bij niet al te grote bestanden heel snel . Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor stereoscopie en wel: dubbele weergave, shutter glass of anaglyph! Het is een uitstekend alternatief voor Cortona, maar voor de bediening geldt hetzelfde: het is even oefenen om dat in de vingers te krijgen. Opmerkelijk is dat het programma zich steeds opnieuw lijkt te installeren als het opnieuw wordt gestart.

FreeWRLNB: Dit plaatje links is niet per ongeluk nog een keer het plaatje van Cortona: de viewers bieden beide een volwaardige weergave!

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het bekijken van door VRBI gegenereerde grafieken

  1. Pingback: Wat gebeurde er met de Bruto Binnenlandse Producten in Europa? | vrbi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s