Vluchtelingen – de laatste blogpost in het Nederlands

Nee, de taal gaat niet veranderen doordat er meer vluchtelingen zijn. Het wordt tijd om nu over te stappen naar het Duits (Duitsland blijft toch hèt 3D land) of eventueel Engels, voor een groter bereik. Maar zo’n laatste post moet wel een beetje de aandacht trekken, dus daarom een actueel thema. Niet dat de economieën van Griekenland of Frankrijk minder actueel waren, maar er zijn onderwerpen die breder leven dan de goudprijs of het BBP.

Asylumrq3Iedereen heeft het over vluchtelingen, maar over welke landen van herkomst en bestemming hebben we het eigenlijk? Hoewel niet alle detail beschikbaar zijn, vond ik bij het Europese Bureau voor de Statistiek interessante tabellen: voor een grote reeks Europese landen de top 5 van landen van herkomst (de link geeft nu een foutmelding, maar ingevoerd in Google wordt de Excel Asylum_statistics_YB2015_IV.xlsx wel gevonden (daarom laat ik de http:// ervoor weg).  appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-057066_QID_-341E2522_UID_-3F171EB0&layout=GEO,L,X,0;TIME,C,X,1;CITIZEN,L,Y,0;SEX,L,Z,0;AGE,L,Z,1;ASYL_APP,L,Z,2;INDICATORS,C,Z,3;&zSelection=DS-057066ASYL_APP,ASY_APP;DS-057066INDICATORS,OBS_FLAG

Zie “Table 2”. De tabellen gaan over asielaanvragen. Die aantallen zijn natuurlijk wat lager, maar wel betrouwbaarder, al zeggen ze minder over de problemen in bv. Italië en Griekenland. Nu is de top vijf voor ieder land anders, dus moest ik een algemene tabel maken. En absolute aantallen zijn niet zo handig, want dan legt Cyprus het af tegen Duitsland – dus: procenten. Van zo ruwweg de helft van de asielaanvragers in 2014 is de herkomst te achterhalen uit deze top 5 tabellen. Maar percentages alleen zeggen niet alles, dus kan met de bolgrootte worden gespeeld om een indicatie van de omvang van de stroom te geven (bij verdubbeling van het aantal is de bol één eenheid groter). En natuurlijk kunnen we de landen alfabetisch weergeven, maar ik koos bij het gastland voor de breedtegraad (van de hoofdstad), om de landen ten minste ordinaal te kunnen presenteren (waarde vervangen door rangnummer, bij beide assen). Het kost tijd, dat wel, maar na veel zoeken, selecteren en rekenen had ik een tabel die enigszins recht deed aan de geografische positie van landen, aan de omvang van de stromen èn de relatieve samenstelling van de asielaanvragers toonde. Het waren voor heel Europa zo’n 625 000 – 45% meer dan het jaar ervoor en nu zijn de aantallen nog hoger, maar ik liet de landen met heel weinig vluchtelingen weg. Ik deed geen moeite voor de schaal – de rekfactoren in de vrbi-generator schalen immers naar ieder gewenst formaat, groter of kleiner. Dus de procenten liet ik in de .csv-file gewoon als fracties tussen 0 en 1 staan. Met rekfactor 200 kwam alles goed (geen enkel percentage is hoger dan 50). Kleuren werden gebruikt om de gastlanden te karakteriseren. Om alles een beetje begrijpelijk te houden voegde ik bollen met labels toe als legenda –gekleurde in hun eigen maat voor de gastlanden en zwarte voor de rest. De bollen moesten wel verspringen omdat ik nogal veel op een rij had gezet. In een paar seconden had de generator van VRBI er een ruimtelijke grafiek van gemaakt.

Asylumrq-poging1Die grafiek was wel wat “druk”, want alle nul-waarden hadden ook een bol. Niet nodig, dus de nullen verwijderd, waardoor alles veel leger werd. Alleen was het prettig om het land van herkomst dan als label mee te geven aan iedere bol.

 

Asylumrq-poging2Daardoor werd de legenda langs de Z-as dan weer overbodig (land van herkomst), dus die werd verwijderd. We zien nu dat Duitsland – uiteraard – heel veel meer aanvragen krijgt dan Nederland, maar ook meer dan grote landen als Frankrijk, de UK of Italië. Al krijgt Italië natuurlijk veel meer instroom dan asielaanvragen. En bedenk: de bol één eenheid groter, betekent verdubbeling. We zien dat er per gastland een duidelijk verschil in (top vijf) landen van herkomst is.

Asylumrq-poging3Nadat de zwarte legenda links was verwijderd, vroeg ik me ineens af waarom ik de landen van herkomst had gesorteerd op totaal aantal vluchtelingen voor heel Europa. Zo zitten de grote aantallen steeds vooraan in de grafiek. Ik besloot ook die landen naar breedtegraad (van de hoofdstad) te sorteren en weer het rangnummer te gebruiken ivm. een gelijkmatiger verdeling in de grafiek (al hoeft natuurlijk niet, want de breedtegraad zèlf zou ook kunnen, maar dit beeld is wat rustiger door de regelmatigheid. Uiteindelijk is er toch een grafiek ontstaan die alle registers opentrekt. Asylumrq1Deze grafiek is echt alleen nog ruimtelijk te bekijken. Screenshots geven geen goede indruk meer. Er is wel een filmpje van de bewegende grafiek op youtube geplaatst. Lage resolutie, maar in ieder geval komt het ruimtelijk karakter van de grafiek dan iets beter tot zijn recht. Al blijft het beter om de grafiek zelf te manipuleren.

Asylumrq4

 

 

Een dag later vroeg ik me af waarom ik de legendabollen van de landen dezelfde afmeting had gegeven als de databollen.  Ik heb wat moeite met kleuren en die kleine legenda-bolletjes kan ik niet eens goed zien. Dus maakte ik (weer in minder dan een minuut geregeld) een versie met standaardbollen in de legenda. Het youtube-filmpje toont echter de vorige versie.

De grafiek is nu gereed voor interpretatie. De .wrl-file (de eigenlijke grafiek) is op aanvraag leverbaar.Asylumrq5 Voor de duidelijkheid: de VRBI-generatoren zijn niet bedoeld om gegevens te presenteren aan een groot publiek. Het mag natuurlijk wel – de klant is koning – maar het primaire doel is “visual mining”: het zichtbaar maken van verbanden zodat het oog ze kan herkennen. Maar ook dan moet er voldoende houvast zijn. En een overbodige of chaotische legenda helpt niet bij het verkrijgen van inzicht. Vandaar al die varianten! Kijk voor meer informatie over de VRBI-generatoren op http://vrbi.nl of http://vrbi.eu

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s