Wat gebeurde er met de Bruto Binnenlandse Producten in Europa?

De laatste jaren is Griekenland voortdurend in het nieuws geweest. Maar daarvoor waren het Cyprus, Spanje, Italië en Portugal. En het commentaar op Frankrijk is niet van de lucht. Alleen Duitsland en Nederland zijn braaf. Maar de vraag die bij me opkwam was: wat is er nu gebeurd met het BBP (Bruto Binnenlands Product) van al die landen? Want Griekenland zou te snel zijn gegroeid doordat het enorm van de euro profiteerde, maar hoe zit dat bij de andere landen? Om dit complexe verhaal in één beeld onder te kunnen brengen moeten we naar de derde dimensie grijpen en VRBI is dus de oplossing.

BBP_1999-2014_Europa2Nu levert het Europees bureau voor de statistiek mooie lijsten met BBP’s, maar die gingen terug tot 2003. En zoals we weten werd de euro eerder ingevoerd. Dus wilde ik eigenlijk vanaf 1999 gegevens hebben. Dat werd een forse klus: aan de hand van oude groeicijfers was ik in staat om eerdere BBP’s te berekenen. Maar omdat de grafiek niet al te vol mocht worden worden, selecteerde ik eerst een paar grotere landen. Nederland voegde ik met België en Luxemburg samen tot Benelux. Daarnaast kwamen een paar beruchte kleine landen. In totaal dus ongeveer het lijstje dat ik hierboven als noemde, plus IJsland en Ierland. De enige manier om groten en kleintjes te vergelijken is via een index. Dus stelde ik 1999 op 100 en rekende ik alle andere waarden per land om, van 2000 tot 2014. Om de grafiek niet te saai te maken beging ik een statistische doodzonde (dat mag in de marketing): ik startte op 80 en nam als hoogste waarde 180. Zo paste alles mooi in de VRBI-box, want zelfs Cyprus is niet hoger gekomen dan 177.

Nu kunnen de gegevens wel op twee manieren worden gepresenteerd: van links naar rechts en van voor naar achter. Beide manieren hebben voor en nadelen, dus presenteer ik screenshots van beide typen (bij het aanmaken slechts een kwestie van x- en z-waarden verwisselen). Opnieuw een waarschuwing: de echte 3D beelden kunnen nooit vervangen worden door een 3D grafiek die door de gebruiker zelf wordt gedraaid, gekanteld of verschoven. En dan hebben we het nog niet eens over “er omheen vliegen” wat ook kan met de speciale 3D-viewers die er in omloop zijn. Daarom heb ik deze keer ook een kort filmpje (30 sec.) op het youtube-kanaal van VRBI gezet (VRBI-channel genaamd), om zo een betere indruk te krijgen. Bekijk het filpje hier. Zelf bedienen is nog steeds niet aan de orde. Daarvoor dient de brongrafiek (VRML-formaal, dus .wrl-bestand) te worden opgehaald op de bekende plek: download hier de ene 3D grafiek en hier die met verwisselde x-z waarden. Zorg ervoor dat u een VRML-viewer of plugin heeft geïnstalleerd om de grafiek te kunnen bekijken (zie post van 16 mei hierover).

BBP_1999-2014_Europa1Op het eerste screenshot zien we de grotere landen (die grotere bollen hebben gekregen). Links is het 1999 en rechts 2014. Blauw is het gestaag groeiende Duitsland – waar het witte Benelux een afspiegeling van is. De grote rode bollen zijn BBP_1999-2014_Europa2Spanje, dat na een terugval weer langzaam opkrabbelt. Italië is geel – het lijkt stabiel te blijven. De UK is mintkleurig. Er is een enorme klap geweest toen de crisis intrad, maar het veert ook weer enorm op. Frankrijk is groen. Het groeit misschien niet heel snel, maar blijft ook niet echt achter. De crisis heeft er niet zwaarder toegeslagen dan in Duitsland.

BBP_1999-2014_Europa3 BBP_1999-2014_Europa4

Voor de kleinere landen moeten we een andere kijkhoek kiezen. Daarom hier een paar andere afbeeldingen. Griekenland is opzettelijk zwart gemaakt, zoals dat ook in de pers gebeurt, alleen hier dan letterlijk. De terugval van het BBP is extreem – vergelijkbaar met Portugal, maar dat heeft nooit zo’n sterke piek gekend. Ook het groene Cyprus heeft een forse knauw gekregen, maar vreemd genoeg veel minder. De kleine rode bollen zijn IJsland. Dat heeft in een eerder stadium wel een vergelijkbare crash beleefd, maar is inmiddels flink opgekrabbeld. Het lila Ierland kromp minder en herstelde zich weer snel. Bij het onderste screenshot lopen de waarden van voor (1990) naar achter. Aangezien alle landen bij 100 starten, was er aan het begin bijna geen ruimte voor labels. Achteraan (2014) lopen de waarden zo uiteen dat het daar wel paste. Nog één screenshot dat van onderen is genomen. Het laat goed zien dat Griekenland met zijn zwarte lijn overal onderuit steekt (1999 is linksonder, 2014 is rechtsboven).

BBP_1999-2014_Europa5

 

 

 

 

Voor de liefhebbers voegen we nog even een stereobeeld in, gemaakt met FreeWRL. Het kan worden bekeken met bv. de cardboard van Google icm. een min. 5 inch smartphone.BBP_1999-2014_Europa6

En vergeet niet te kijken op de websites www.vrbi.nl of www.vrbi.eu voor achtergrondinformatie. Of op youtube.com naar VRBI-channel waar ook het filmpje van een van deze grafieken staat.

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s