VRBI gaat door

Natuurlijk moet ik me excuseren voor de website van VRBI. Als je de eerste stappen zet en nog heel weinig kunt investeren, dan is het inhuren van een webdesigner bepaald geen optie. En ik begrijp zelf maar één ding van websites: HTML intypen in kladblok. Eigenlijk is dat het enige ik van welke programmeertaal dan ook ook snap. Commando’s op een rijtje intypen in kladblok, waarna de computer moet doen wat je hebt gezegd. Zo heb ik in het verleden met Pascal, QuickBasic, C (neenee, nog vóór de C++ tijd), Forth (wie kent het nog?), LISP en Prolog gewerkt. SQL beheers ik aardig, maar de gemeenschappelijke factor is bij al deze talen dat het in kladblok moet (nou ja, een andere editor mag ook – in UNIX werkte ik met ed, omdat ik vi nooit heb begrepen). Als het maar in kladblok kàn, zeg maar. Kortom, als ik geconfronteerd wordt met iets als Joomla dan ren ik gillend weg, want dat is voor mij een pakket waarmee je na weken prutsen iets hebt dat vooral niet doet wat jij wilt – en daarbij nog oneindig veel meer fouten maakt dan je ooit zelf in kladblok voor elkaar krijgt. Ik heb ooit tien van die ellendige pakketten geprobeerd en ben weer naar kladblok gevlucht. Voor de duidelijkheid: ik heb tijdens mijn studie nog Algol geleerd. Later zijdelings kennis gemaakt met Fortran en Cobol, maar dan meer in de zin van “kunnen lezen van listings”. Daarna bleek Turbo-Pascal zo’n ellendig primitieve en beperkte taal (zo rond 1985) dat ik maar ben overgestapt naar QuickBasic. Samen met mijn oudste zoon heb ik geprobeerd VisualBasic te leren. Na afloop kon hij het en ik snap nog steeds niet wat het heen en weer slepen van knoppen op een wit scherm te maken heeft met programmeren. Nu vind ik het partnerprogramma (zie de handjes) wel geslaagd, met zijn inlogscherm. En ook het gastenboek in PHP, waar ik zelf nog wat in heb gerommeld is werkend. Helemaal onwetend ben ik gelukkig niet. Of de handleiding was erg goed natuurlijk (dat zeker ook!).

Het zal duidelijk zijn, ik ben alles behalve een techneut, maar ik heb wel dromen en ideeën en die zal ik toch tot een prototype moeten verwerken. Tenminste, als ik enigszins wil kunnen bewijzen dat wat ik voor ogen heb ook echt kan. Een marteling, want ik houd echt helemaal niet van IT. Dan bedoel ik dus de technische kant. Informatiemanagement vind ik prima. Daarbij kijk je hoe IT een toegevoegde waarde kan hebben in je bedrijfsproces, stelt een Business Case op (dat heette vroeger een kosten/baten analyse) en vervolgens huur je wat deskundigen in. De kunst is dan om ten eerste het verschil te zien tussen deskundigen en mensen die doen alsof, waarna ze op jouw kosten het vak nog gaan leren. Dat is geen probleem. Vervolgens moet je ze over halen om datgene te doen wat je wilt, in plaats van datgene wat ze het beste lijkt. Dat is moeilijker, want het is een gewoon menselijk trekje: bijna iedere hoogopgeleide wil liever creatief zijn en complexe problemen oplossen dan klakkeloos doen wat er wordt gezegd. Daar komt bij dat als het misgaat de uitvoerders alsnog de schuld krijgen. Maar goed, genoeg over al die projecten. Voorlopig moet ik het zelf doen, terwijl ik het helemaal niet kan. Maar dat hoort bij het starten van een onderneming. Of eigenlijk bij het ondernemen. In tegenstelling tot wat er in de boekjes staat is het onafgebroken problemen oplossen. “Muddling through”, meer niet. Ik heb dus prototypes gemaakt van generatoren die reeksen data kunnen vertalen in wrl-bestanden. Die bestanden worden in de browser (met VRML-plugin dan) getoond als manipuleerbare ruimtelijke afbeeldingen. Kortom, 3D grafieken en daar gaat het om.En mijn droom gaat heel ver: rondlopen in de grafieken en ze vastpakken, maar goed – dat komt later.

Op www.vrbi.nl staat nu in het partnerprogramma een zip-bestand met daarin de generatoren, voorbeelden van input-bestanden en voorbeelden van de output, die bij de inputbestanden hoort (mail een verzoek om partner te worden via vrbi@scientassist.com dan stuur ik username en wachtwoord toe – geen kosten of verplichtingen). Alleen werken die generatoren nog vanuit de command-prompt en lezen ze nog gewone tekst-bestanden met daarin waarden die met komma’s worden gescheiden. En met als doelgroep de financieel analisten, zal ik deze prototypes toch nog iets gebruikersvriendelijker moeten maken. Want voor de duidelijkheid: we zijn nog niet gestart met de productverkoop. We zoeken eerst mensen die mee willen denken over de functionaliteit. Als die is wat de markt zoekt, kunnen we op zoek gaan naar zowel klanten als investeerders. Voor de early adopters betekent dat wel gratis spelen met een baanbrekend nieuw concept. Het canvas van Osterwalder en Pigneur (Business Model Generation) is daarbij mijn leidraad. Zucht, marketing… dat is pas een mooi vak.

Maar hoe moet ik dat gebruikersvriendelijk maken nu doen??? Bijna was ik zover afgegleden dat ik opnieuw zou hebben gepoogd VisualBasic te begrijpen en ik had mijn hand al half op de bestelbutton van een leereditie waarin je ook programma’s kon maken. Toen heb ik toch eerst mijn jongste zoon maar eens om advies gevraagd. Dat is de wizzkid van VRBI. Mijn middelste zoon is degene met commerciële en financiële affiniteit. Onze wizzkid adviseerde Java, want daar werkt hij zelf ook in. Dat leek me weer iets engs als met knoppen slepen op een wit scherm, maar tot mijn stomme verbazing bleek het door hem gebruikte JFrame met Swing of zo, gewoon ook uit commando’s te bestaan die je de computer uit kunt laten voeren. Zo is er toch weer hoop voor mij. Het enige wat ik nu moet doen is even omschakelen en er net genoeg van snappen voor een volgens prototype, dat vooral potentiële investeerders en klanten enthousiast kan maken. Ik ga maar weer eens ploeteren. “Hello World” gaat me wel lukken, dat weet ik zeker!

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op VRBI gaat door

  1. It’s amazing to pay a quick visit this site and reading the views of all colleagues about this article, while I am also eager of getting familiarity.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s