Terugkijken op ruimtelijke grafieken

Inmiddels heb ik een aardige reeks blogposts geschreven over de toepassing van de grafiekgeneratoren VR_BOX en VR_LSC.  De eerste generator zet een reeks getallen om in een driedimensionaal “scatterplot”, een X-Y-Z diagram dus, met zwevende bollen.
De tweede, die voluit eigenlijk “landscape” heet, genereert drie-dimensionale staafdiagrammen. Eigenlijk doen ze wat Excel in het platte vlak doet: een reeks getallen omzetten in een X-Y diagram of in een staafdiagram. Waarbij dat beetje schaduw natuurlijk geen echt ruimtelijk beeld oplevert dat extra inzicht geeft. Deze verhalen heb ik steeds geïllustreerd met screenshots van de ruimtelijke grafieken die ik zelf genereerde.

legenda

Legenda wisselkoersen pre-euro

pois-Predict

Voorspelling van de export
Box met hoog-midden-laag punten, draaiend (klikken)

Box met hoog-midden-laag punten

Nu zijn screenshots slappe aftreksels van een echte, real time beweegbare 3D-grafiek, maar enige indruk geven ze wel. Een paar keer heb ik een “animated gif” gepresenteerd, wat al dichter in de buurt komt, maar nog steeds niet de gelegenheid biedt om echt zelf een grafiek rond te draaien en te kantelen. Klik op de afbeelding links om een voorbeeld te zien.

Dat zèlf draaien en kantelen was voorbehouden aan de liefhebbers die de .wrl bestanden die ik soms klaarzette, hebben gedownload en bekeken met een Cortona-plugin of met de Myriad stand-alone viewer. (Klik met de rechtermuisknop op de link om te downloaden. Als u een viewer als Myriad of Cortona heeft gekoppeld aan het .wrl-formaat, dan toont  gewoon klikken de grafiek. Zie voor meer toelichting www.vrbi.nl )

Enerzijds hebben de lezers door deze verhalen en afbeeldingen kennis kunnen maken met beide VRBI-producten, maar er was nog een ander effect: doordat ik interessante grafieken moest maken, heb ik niet alleen data moeten verzamelen en bewerken, maar werd ik ook gebruiker van het concept dat ik zelf had bedracht en uitgewerkt. En tijdens dat gebruik heb ik – als een echte gebruiker dus –  een aantal dingen ontdekt.

– Zo worden er in “VR_BOX” minder kleuren aangeboden als in VR_LSC. Dat moet veranderen. Maar zelfs het aantal van VR_LSC mag nog wel een klein beetje ruimer. Behalve het cyaan, paars dat VR_LSC wel kent, maar VR_BOX niet, kan voor beide de extra kleur zwart nuttig zijn. Transparant voegt voor VR_BOX vermoedelijk weinig toe, maar donkerblauw, oranje of bruin zijn misschien wel goede uitbreidingen. Iedereen kan per bol kiezen, dus als het niet baat, dan schaadt het tenminste niet. Ik denk nog even na over zinvolle kleuren en een begrijpelijke lettercodering voor deze nieuwelingen.
– Verder lijkt het me erg handig om labels rondom het “schaakbord” van VR_LSC grafieken te kunnen plaatsen. Dat zal via een 51e rij en 51e kolom moeten gebeuren.
– In VR_BOX werkt zoiets niet. Daar zullen de labels als een “vijfde coördinaat” (de vierde is de kleurcode, die na X, Y en Z komt), meegegevens moeten worden. Niet verplicht, maar zeker wenselijk als optie – per bol te kiezen!
– Ze zullen dan vóór of boven een bol moeten zweven en ook een beetje mee moeten groeien en krimpen met de afmetingen van die bol (1-5 eenheden). Dat wordt nog even puzzelen. Helaas toont Myriad Viewer om de een of andere reden geen achtergrond en geen labels, maar in Cortona en Blaxxun zullen ze wel gewoon te zien zijn.

In eerste instantie zal ik deze nieuwe features zelf experimenteel in mijn Java-code moeten proppen. Aangezien ik nauwelijks kan programmeren, heb ik mijn jongste zoon weer nodig (die dan meteen weer een zakcentje bijverdient). De prijs van een licentie kan trouwens gelijk blijven, want de nieuwe opties zijn in mijn beleving gewoon basisfunctionaliteiten die ontbraken (jaja, ik als gebruiker!). Natuurlijk zijn we ook nog steeds op zoek naar nieuwe partijen, die voor een bescheiden bedrag met deze nieuwe software willen werken en dan is een prijsverhoging geen goed idee. De licentieverkoop laat ik trouwens aan mijn middelste zoon over, want ik heb hem deze twee generatoren immers ter beschikking gesteld om zijn eigen bedrijf te kunnen starten – de prijsstellig komt dan ook van hem af. Het blijft zo toch een aardig familiebedrijf. Overigens wil ik voor de Nederlanders onder ons nog even wijzen op het feit dat er gratis demo’s kunnen worden gedownload. Dat is een heel beperkte generator, maar wel met handleiding, voorbeeldgrafieken en proefdata. Mag onbeperkt worden gebruikt om 3D grafieken mee te genereren.

En daarmee kom ik eigenlijk op het volgende punt: ik wil nu eerst eens wat gaan vertellen – in de volgende posts dan – over mijn eigen generator, VR_ANR. Dat ANR staat eigenlijk voor “annual report”, want deze generator visualiseert de belangrijkste kengetallen van groepen jaarverslagen en maakt bedrijven zo onderling – en door de jaren heen – vergelijkbaar.

En wellicht zal ik de oude posts over de twee andere generatoren nog eens herhalen in het Duits en het Engels. Maar dat komt dáárna dan weer. Voorlopig wil ik u, lezer, danken voor de belangstelling voor VR-BOX en VR_LSC, of nee: gewoon danken voor de belangstelling voor VRBI. Maar over niet al te lange tijd ben ik terug, met een nieuwe blogpost over VR_ANR!

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Terugkijken op ruimtelijke grafieken

  1. Rick L. zegt:

    Intrigerend, zo’n VRBI generator!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s