De AEX door de jaren heen èn binnen de jaren

Deze keer wilde ik weer eens een illustratie geven van de kracht van de generator voor 3D grafieken, vre_boxs. Zoals inmiddels wel bekend kan deze generator reeksen gegevens (bv. een .csv vanuit Excel) vertalen naar een ruimtelijke grafiek (zie www.vrbi.nl of www.vrbi.eu).
Aangezien de AEX-index over het algemeen een bepaald patroon vertoont binnen het jaar en we daarnaast de afgelopen tien jaar een forse crisis beleefden, is het interessant om de jaren en de weeknummers op twee assen uit te zetten.
Door de AEX-waarden op te zoeken (FD en IEX zijn bv. geschikte bronnen) en alleen de slotkoers te nemen (dat hoeft niet – meerdere koersen zijn ook mogelijk), kunnen we het gewenste bestand maken. In Excel werden de datumwaarden vertaald naar jaren en weken en daarna werd ingedikt (logica+filter!) naar de laatste stand per week.
De jaren werden met 2000 verlaag om een acceptabele range te krijgen. Weeknummers en AEX bleven gelijk, omdat de strecht-factoren ze op maat kunnen maken. Het resultaat is te zien in de eerste afbeeldingen, hieronder. De jaarlabels staan vooraan en voor de duidelijkheid is de laatste week ook steeds van een label voorzien. Ik heb het Cortona-logo er opzettelijk een keer in meegenomen.

AEX-2005-2015-frontAEX-2005-2015-zij

 

 

 

 

 

 

We zie heel duidelijk (het blijven wel platte screenshots – bekijk de echte, ruimtelijke grafiek om de echte kracht van VRBI te beleven!) dat er meestal een dip in het midden van het jaar zit. Het bekende “sell in may and go away, but remember to be back in september”.

Al is ook te zien dat daar nog wel wat op af valt te dingen. De zwaarste ontkrachting van dit principe zien we in 2008, waar min of meer een neergaande lijn te zien is (rechterplaatje). In de jaren daarna is het gewone patroon wel weer te zien, maar op een veel lager niveau.Geleidelijk aan krabbelt de index echter weer, jaar na jaar, op (linkerplaatje).

Toch is het beeld niet helemaal bevredigend. Hoewel we min of meer weten welke waarden de AEX heeft gekend, is een as-markering met legenda wel handig. Dus voegde ik enkele rode bollen toe op de Y-as (bv. 0;300;0;2;R;300 – dwz: x, y, z, bolgrootte, bolkleur en label) en paste de rekfactor voor het weeknummer meteen ook aan naar 2, zodat de gehele kubus is gevuld. Verder maakte ik de waarden van 2008 zwart ipv. geel, om het afwijkende karakter beter te kunnen zien.

AEX-2005-2015-labels_mark2008_FreeWRLHet resultaat staat links en hieronder. Omdat FreeWRL zulke prima resultaten liet zien (zie vorige post), heb ik eerst een screenshot dáárvan gemaakt – met het logo erin gemonteerd. Omdat ik bedrevener ben in het bedienen van Cortona, is de rest daar wel weer in getoond – maar verschil in kwaliteit is er eigenlijk niet.

 

 

AEX-2005-2015-labels_mark2008 AEX-2005-2015-labels_mark2008_zij

 

 

Tot slot wil ik graag laten zien dat FreeWRL ook echt stereoscopie biedt! Heel bijzonder. Hoewel er drie opties zijn: shutter-glass, dubbel beeld of anaglyph (naast een vierde voor gewoon beeld uiteraard) is de tweekleurige anaglyph wel grappig om te tonen, al is het niet de krachtigste optie. Bezoek voor meer informatie in ieder geval www.vrbi.nl (Nederlands) of www.vrbi.eu (Engels en Duits). Voor de VRML-viewers zie post van vorige week.

AEX-anaglyph

 

 

 

 

Anaglyph (tbv. zo’n gekleurd brilletjhe) weergave.

 

Voor degenen die de ruimtelijke grafiek (de tweede, met bde labels en zwarte bollen) zèlf willen bekijken (FreeWRL, Cortona en Flux – zie vorige post) tonen de labels, biedt ik deze ter download aan (VRML-formaat, dus .wrl bestand) op de bekende plek daarvoor: http://www.charles-warter.com/vrbi/AEX-labels_mark2008.wrl

Over AnRep3D

AnRep3D is the new company, founded after the handover of Scientassist (together with VRBI) to one of my sons. From now I will focus on three-dimensional graphs for the financial markets, showing the main figures from annual reports in comparison. As per 2021 a second product is available: EnRep3D. It is meant to visualise energy. Although the engine is the same, the texts, manual, website and examples (including blogposts) are focused at energy.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s